fbpx
Vrouw met migraine heeft handen op haar hoofd

Migraine en andere hoofdpijn

Migraine is een chronische hersenaandoening waarbij massage verlichting kan geven.

Bij spierspanningshoofdpijn wordt een drukkende/knellende pijn ervaren alsof er een band om het hoofd zit. Of als een zeurende hoofdpijn waarbij ook nek en schouders pijnlijk zijn door spierspanning. De pijn komt regelmatig terug en wordt niet erger bij lichamelijke inspanningen.

Cervicogene hoofdpijn zit voornamelijk aan één kant van het hoofd en gaat vaak gepaard met bewegingsbeperking in de nek. Daarnaast straalt de pijn uit naar de schouder/arm aan dezelfde kant. 

Bij migraine komt de pijn in aanvallen met een duidelijk begin en einde en verergert door inspanning. Het bonzende en kloppende gevoel zit meestal aan één kant van het hoofd. Men kan misselijk zijn en braken en is vaak overgevoelig voor licht, geur of geluid.

Als de nekspieren ontspannen zijn kan het lichaam nieuwe spanningsklachten beter zelf oplossen waardoor er minder snel hoofdpijn ontstaat.

Ontspanningsmassage bij burn-out, stress en angst

Burn-out, stress en angst

De reactie op massage brengt bij o.a. burn-out, stress en angstgevoelens zowel fysiek als mentaal veel veranderingen. Stress, spanning en angst zorgen ervoor dat het lichaam continu ‘aan’ staat. Je bent alert voor wat er mogelijk gaat gebeuren. Je spieren zijn altijd gespannen en klaar om in actie te komen.

Massage ontspant de spieren en geeft mentale rust. De rust die tijdens en na de massage wordt ervaren vermindert het signaal om de spieren voortdurend actief te houden. Samen met de ontspanning van de spieren zelf kun je je na de massage loom en relaxed voelen. Veelal heeft dit direct invloed op de slaapkwaliteit.

Soms treedt er een na-reactie op als de stress en emoties die opgeslagen zaten in de spieren en het bindweefsel vrijkomen als gevolg van de massage. Deze reactie kan in enkele gevallen behoorlijk intens zijn maar duurt slechts enkele dagen. De gebieden waar stress en emotie vaak opgeslagen worden zijn de nek/schouders en onderrug.
Een ontspanningsmassage kan dit patroon doorbreken en de spieren en het bindweefsel kunnen ontspannen.