fbpx
Masseur geeft een ontspannende fibromyalgie massage van de rug

Dag in dag uit spierpijn en andere klachten. Uit eigen ervaring weet ik dat dit naast vervelend ook ontzettend vermoeiend is. Het lichaam is constant aan het herstellen en heeft geen energie meer voor de dagelijkse dingen. Laat staan voor activiteiten gericht op ontspanning. Dit is hoe veel mensen met fibromyalgie de dag doorkomen. Een fibromyalgie massage kan op meerdere gebieden verlichting geven waardoor spieren en bindweefsel ontspannen en de doorbloeding verbetert.

Een voordeel is dat een massage direct inwerkt op de pijnlijke spieren. De afvalstoffen worden afgevoerd en bouwstoffen toegevoerd zodat spieren en weefsel zich kunnen herstellen. Daarnaast werkt de massage zowel lichamelijk als geestelijk ontspannend waardoor men de dagelijkse pijn ook beter ‘aan kan’.

Om de reactie van het lichaam goed te kunnen volgen wordt de massage langzaam opgebouwd. Vervolgens pas ik de massage aan als dat nodig en gewenst is. Fibromyalgie massage richt zich op ontspanning en verbeterde doorbloeding. Na de massage kan een loom gevoel ervaren worden. Spieren kunnen na de eerste massages licht beurs aanvoelen, dit trekt binnen 2 dagen weg.

Er zijn verschillende theorie├źn over de oorzaak van de klachten bij fibromyalgie. Er wordt gesproken over een verstoring van de verwerking van prikkels. Dit is waar de massage zich op richt. Bij aanvang van de massages wordt een tijdelijke ontspanning van de spieren ervaren en meestal ook een vermindering van de pijn. Het lichaam gaat wennen aan de prikkels die het krijgt en kan daardoor na verloop van tijd minder pijn doorgeven bij externe prikkels.
Bij fibromyalgie is de slaap vaak verstoord waarbij vooral de periode van diepe slaap nagenoeg ontbreekt. Tijdens de diepe slaap vindt het lichamelijk herstel van spieren en weefsel plaats. Massage verbetert veelal ook de slaapkwaliteit waardoor spieren en weefsel beter kan herstellen en vermoeidheid vermindert.

Massage bij fibromyalgie geeft met name op langere termijn merkbare resultaten. We starten met 1 x per week een massage. In overleg wordt dit afgebouwd en zoeken we een frequentie waarbij de klachten onder controle blijven.
Ik vraag je voorafgaand aan de massage hoe het gaat. Terugkoppeling en monitoring zijn bij fibromyalgie massage extra belangrijk.

Prijzen vind je op de tarievenpagina.

Lees hier meer over de contra-indicaties bij massage.